Web
Analytics
Αλλεργίες σε χημικές ουσίες και τροφικά πρόσθετα - Διάγνωση και θεραπεία με τη μέθοδο του βιοσυντονισμού - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αλλεργίες σε χημικές ουσίες και τροφικά πρόσθετα - Διάγνωση και θεραπεία με τη μέθοδο του βιοσυντονισμού

Οι πεπτικές αλλεργίες είναι αντίδραση του οργανισμού σε ουσίες, οι οποίες εισχωρούν στο σώμα δια της πεπτικής οδού. Αυτές μπορεί να είναι είτε τροφές είτε χημικές ουσίες, όπως τα συντηρητικά και οι φαρμακευτικές ουσίες. Τα πιο συνηθισμένα κλινικά συμπτώματα είναι τα δερματικά, που εμφανίζονται με εξανθήματα διαφόρων τύπων, όπως το έκζεμα, η κνίδωση, η πορφύρα, κ.α. Το ίδιο το πεπτικό σύστημα εμπλέκεται μόλις στο 20% των περιστατικών, με συμπτώματα όπως ναυτία, εμετοί, στομαχικό άλγος, διάρροια, κτλ. Ακόμα πιο σπάνιες είναι οι βρογχοπνευμονικές αντιδράσεις, οι οποίες κυμαίνονται από τον απλό βήχα και τη δύσπνοια έως την κρίση βρογχικού άσθματος. Σποραδικά, μπορεί να εκδηλωθούν και συμπτώματα του κυκλοφορικού συστήματος, π.χ. ταχυπαλμία, αρρυθμία, κ.α.

Οξείες πεπτικές αλλεργίες

Σε κάθε άτομο με γενετική προδιάθεση ενδέχεται να εμφανιστεί ευαισθητοποίηση στις τροφές. Στα παιδιά οι συνήθεις ένοχοι είναι οι φράουλες, τα εσπεροειδή, τα ροδάκινα, τα ακτινίδια και οι ξηροί καρποί. Στους ενήλικες, τα ψάρια φαίνεται να προκαλούν αντίδραση πιο συχνά, ενώ τα ψάρια γενικά είναι πιο συχνό αλλεργιογόνο σε σχέση με το κρέας. Ο βαθμός ευαισθητοποίησης σε ένα αλλεργιογόνο μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρά συμπτώματα, όπως το αναφυλακτικό σοκ.

Αλλεργίες σε μύκητες μούχλας

Οι μύκητες της μούχλας παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στις εισπνεόμενες αλλεργίες. Επιπρόσθετα, μπορούν να μολύνουν τις τροφές και να προκαλούν αντιδράσεις που οφείλονται σε αυτούς κι όχι στις ίδιες τις τροφές. Αυτό δημιουργεί έναν επιπλέον βαθμό δυσκολίας στο θέμα της διάγνωσης. Συχνά, τροφές όπως το ψωμί, τα γλυκίσματα, οι μαρμελάδες, οι κομπόστες, κτλ., που δεν έχουν αποθηκευτεί σε σωστές συνθήκες, μπορεί να περιέχουν μύκητες μούχλας. Οι μύκητες αυτοί μπορεί να βρίσκονται πάνω στο σπόρο του σταριού αμέσως μετά την συγκομιδή (Aspergillus, Fusarium). Επίσης, μπορεί να μολύνουν τα σιτηρά κατά τη διάρκεια της αποθήκευσής τους, ειδικά όταν ο σπόρος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία (Aspergillus, Penicillium). Η αλλεργία μπορεί να παρουσιαστεί είτε στους ίδιους τους μύκητες είτε στις τοξίνες που αυτοί εκκρίνουν. Επίσης, χάρη στην αυξανόμενη χρήση των λεγόμενων καλλιεργιών ζύμωσης κατά τη βιομηχανική παραγωγή τροφών (π.χ. γιαούρτι, τυρί, ψωμί, κρασί, μπύρα), υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για τους αλλεργικούς. Την κατάσταση την κάνει πιο δύσκολη η ολοένα και πιο συχνή χρήση των ενζύμων των μυκήτων μούχλας στην ενζυματική υποβάθμιση, χάρη στην οποία επιτυγχάνεται π.χ. καλύτερη γεύση ή μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του προϊόντων.

Αλλεργίες στα τροφικά πρόσθετα

Τα τροφικά πρόσθετα είναι «φυσικές ή χημικές ουσίες οι οποίες προστίθενται στις τροφές με σκοπό να επηρεάσουν την κατάσταση τους ή να επιφέρουν επιθυμητές ιδιότητες ή αποτελέσματα». Συνήθως πρόκειται για χημικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν κανονικά αλλεργικά συμπτώματα, όπως αυτά που προκαλούν οι τροφές, ή τις λεγόμενες ψευδο-αλλεργίες. Οι ψευδο-αλλεργίες προκαλούν αλλεργικά συμπτώματα μόνο όταν το ευαισθητοποιημένο άτομο υπερβεί κάποια συγκεκριμένη ποσότητα κατά την κατανάλωση τους. Οι ψευδο-αλλεργίες κάνουν τη διάγνωση ακόμα πιο δύσκολη, μιας και δεν είναι η ποιότητα της συγκεκριμένης ουσίας που προκαλεί την αντίδραση αλλά η υπέρβαση κάποιας ποσότητας στην κατανάλωσή της. Τα τροφικά πρόσθετα χωρίζονται σε χρωστικές ουσίες (Ε100-180), συντηρητικά (Ε200-290), αντιοξειδωτικά (Ε210-212, Ε320-321), γαλακτωματοποιητές (Ε338-341, Ε450, Ε544, Ε545), ενισχυτικά γεύσης (Ε620-623), αρωματικές ουσίες. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, ένας ενήλικας καταναλώνει πάνω από 150 κιλά τροφικών πρόσθετων!

Αλλεργία σε φάρμακα

Θεωρητικά, κάθε φαρμακευτική ουσία μπορεί να αποτελέσει αλλεργιογόνο. Εντούτοις, υπάρχουν ομάδες φαρμάκων πιο επικίνδυνες από άλλες. Εδώ ανήκουν τα αντιβιοτικά που προέρχονται από μύκητες μούχλας, όπως η πενικιλίνη, η αμπικιλλίνη, η ερυθρομυκίνη αλλά και οι σουλφοναμίδες, τα αντιπυρετικά και τα αντιφλεγμονώδη. Τα συμπτώματα, εκτός από διαταραχές στο γαστρεντερικό σύστημα, περιλαμβάνουν δερματικά εξανθήματα ακόμα και αναφυλακτικό σοκ. Η διάγνωση των αλλεργιών αυτών στο νοσοκομείο γίνεται με βάση το ιστορικό και το αρκετά επικίνδυνο τεστ πρόκλησης, όπου χορηγείται η ουσία στον ασθενή και παρατηρείται η αντίδραση του.

Διάγνωση - Θεραπεία με Βιοσυντονισμό

Η μέθοδος του βιοσυντονισμού υπερτερεί στο θέμα της διάγνωσης αλλά και προσφέρει γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία. Η διάγνωση γίνεται με βιοφυσικές μεθόδους, στις οποίες ανήκουν το τεστ ηλεκτροβελονισμού και το κινησιολογικό τεστ. Χάρη σ' αυτές, η διάγνωση γίνεται άμεσα κι έγκυρα σε αντίθεση με τα κλασσικά αλλεργικά τεστ, τα οποία πολλές φορές δίνουν ασαφή ή παραπλανητικά αποτελέσματα (ψευδώς θετικά και αρνητικά αποτελέσματα).

Στη μέθοδο του βιοσυντονισμού μόνο η σωστή ανίχνευση των αλλεργιογόνων ουσιών μπορεί να βοηθήσει στην επιτυχή απευαισθητοποίησή τους. Η ιδιαιτερότητα του βιοσυντονισμού είναι ότι δεν δίνει κάποια φαρμακευτική αγωγή κατά των αλλεργικών αντιδράσεων γενικότερα, αλλά κάνει θεραπεία απευαισθητοποίησης σε κάθε αλλεργιογόνα ουσία χωριστά, γεγονός που προϋποθέτει τη σωστή εντόπιση των υπαίτιων ουσιών. Η θεραπεία είναι εύκολη, σύντομη, ανώδυνη και χωρίς παρενέργειες. Στην περίπτωση δε των αλλεργιών στα τροφικά πρόσθετα και στα φάρμακα δεν απαιτείται αποχή από την ουσία.

 

Πηγή: Holistic Life

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Κασσάνδρα Μουγιάκου

Ιατρός - Παθολόγος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.bicom.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.