Web
Analytics
Ο ρόλος των ερπητοϊών στην εμφάνιση χρόνιων παθήσεων - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ο ρόλος των ερπητοϊών στην εμφάνιση χρόνιων παθήσεων

Είτε πρόκειται για απλό επιχείλιο έρπη είτε για σοβαρότερες καταστάσεις όπως η χρόνια κόπωση, η ινομυαλγία ή η νευραλγία τριδύμου, το σίγουρο είναι ότι δύσκολα αντιμετωπίζονται.

Το κοινό στοιχείο σε αυτές της παθήσεις είναι ότι οφείλονται σε λοίμωξη από ιό της οικογένειας του έρπητα. Σε αυτό το άρθρο θα γίνει αναφορά στις χρόνιου τύπου διαταραχές που τυχόν μπορεί να οφείλονται σε ερπητοϊό.

Οι ερπητο-ιοί

Σ' αυτήν την κατηγορία ανήκουν:

  • ο ιός του απλού έρπητα τύπου Ι, ο οποίος τυπικά εμφανίζεται στο πρόσωπο (επιχείλιος έρπης), γενικότερα στο άνω ήμισυ του σώματος,
  • ο ιός του απλού έρπητα τύπου ΙΙ, που εμφανίζεται κυρίως στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, στο κάτω ήμισυ του σώματος,
  • ο ιός της ανεμοβλογιάς, (Varicella Zoster), ο οποίος παραμένει στο σώμα και μετά από χρόνια μπορεί να ενεργοποιηθεί ως έρπης ζωστήρας,
  • ο ιός της λοιμώδους μονοπυρήνωσης, (Epstein Barr), που επιτίθεται κυρίως στα λεμφοκύτταρα και τα νευρικά κύτταρα και βρίσκεται στο συκώτι, στο πάγκρεας, στο θυρεοειδή αδένα και στον εγκέφαλο,
  • ο κυτταρομεγαλοϊός, ο οποίος επιτίθεται σε όλο το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο,
  • ο ανθρώπινος ερπητοϊός 6, ο οποίος κατηγορείται για την εμφάνιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας,
  • ο ανθρώπινος ερπητοϊός 7, που μαζί με τον ερπητοϊό 6 θεωρούνται ως οι αιτιολογικοί παράγοντες του πυρετού κατά την παιδική ηλικία, με εκδήλωση αιφνιδίου εξανθήματος στο πρόσωπο και στο σώμα, που αναφέρεται και ως "παιδική ερυθρά" ή βρεφική ροδάνθη (roseola infantum),
  • ο ανθρώπινος ερπητοϊός 8, που προκαλεί το σάρκωμα Kaposi, πάθηση κυρίως των ηλικιωμένων και των ασθενών με AIDS, αλλά και άλλες νεοπλασματικές ασθένειες.

Δεδομένα

Πρακτικά, κάθε άνθρωπος έχει έναν ή περισσότερους τύπους ιού της οικογένειας του έρπητα. Ο ιός της λοιμώδους μονοπυρήνωσης βρίσκεται στο 90-95% των ενηλίκων. Οι ιοί αυτής της οικογένειας δεν πεθαίνουν. Επιζούν σε λανθάνουσα κατάσταση μέσα στον οργανισμό παρά την παραγωγή αντισωμάτων.

Τα αντισώματα αυτά δεν μπορούν να αποτρέψουν επόμενες εκδηλώσεις συμπτωμάτων. Κι αυτό επειδή οι ιοί του έρπητα μπορούν να προσαρμόζονται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και να αποβάλλουν το αντιγόνο τους, έτσι ώστε να μη μπορούν να εντοπιστούν και να καταστραφούν από το ανοσοποιητικό σύστημα. Κρύβονται μέσα στα λεμφοκύτταρα και τους νευρώνες. Είναι γνωστές και οι λοιμώξεις χωρίς την ύπαρξη των αντισωμάτων.

Οι ερπητοϊοί μεταδίδονται και ενδομητρικά. Εάν το έμβρυο προσβληθεί από τον ιό την περίοδο που αναπτύσσεται ο εγκέφαλος του, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες και ελλιπή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Χρόνιες ασθένειες που προκαλούνται από τους ιούς της οικογένειας του έρπητα Στις παθήσεις που μπορεί να οφείλονται σε λοίμωξη από ερπητοϊό συμπεριλαμβάνονται: η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής ή το σύνδρομο υπερκινητικότητας στα παιδιά, η δυσλεξία, ο αυτισμός, ο λήθαργος, η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή, οι διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια και η ψύχωση, η σκλήρυνση κατά πλάκας, το χρόνιο άλγος (ινομυαλγία, νευραλγία τριδύμου) και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Αιτιολογικός παράγοντας για την σκλήρυνση κατά πλάκας θεωρείται ο ερπητοϊός 6, ενώ στην ινομυαλγία και χρόνια κόπωση ο ιός Epstein-Barr και ο κυτταρομεγαλοϊός. Σε κάθε άτομο με συχνή διόγκωση λεμφαδένων ή με υποτροπιάζουσες ή νεοεμφανιζόμενες μορφές αλλεργιών πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πιθανή επιβάρυνση με τον ιό Epstein-Barr.

Αναλυτικότερα, στα συμπτώματα της χρόνιας λοιμώδους μονοπυρήνωσης ανήκουν το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, οι συχνές λοιμώξεις και η μειωμένη ανοσία, οι αλλεργίες (κυρίως σε τροφές) και οι δυσανεξίες και η επαναλαμβανόμενη διόγκωση λεμφαδένων. Λιγότερο συχνά συμπτώματα είναι οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις πυρετού, οι επαναλαμβανόμενες γαστρίτιδες, η διόγκωση των βλεννογόνων (μύτη, βρόγχοι), η διόγκωση των λεμφαδένων, η ταλάντωση στα επίπεδα των ορμονών, τα αυτοάνοσα νοσήματα (επιδείνωση ή νέα κρίση) και ο ίλιγγος.

Διάγνωση και αντιμετώπιση

Όπως προαναφέρθηκε, πολλές φορές ο εντοπισμός των ερπητοϊών βάσει αντισωμάτων στο αίμα δίνει ψευδή αποτελέσματα. Με τα μέσα της κλασσικής ιατρικής δεν μπορεί να γίνει ανίχνευση των ιών μέσα στα κύτταρα. Ο μοναδικός τρόπος εντοπισμού τους είναι με ενεργειακές μεθόδους, όπου ταυτοποιείται το ηλεκτρομαγνητικό σήμα του κάθε ιού και μπορεί να προσδιοριστεί και σε ποιο/ποια όργανα βρίσκεται.

Επίσης, δεν υπάρχουν φάρμακα που να μπορούν να καταστρέψουν τους ιούς. Ο μόνος τρόπος για την εξουδετέρωσή τους είναι με τη χρήση του αντεστραμμένου ηλεκτρομαγνητικού σήματος τους, δηλαδή με τη μέθοδο του βιοσυντονισμού.

Η ενεργειακή αυτή μέθοδος χρησιμοποιεί τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα που εκπέμπονται από το σώμα με τη μορφή ταλαντώσεων. Η ειδική συσκευή βιοσυντονισμού Bicom διαχωρίζει με ειδικό φίλτρο τα αρμονικά σήματα (φυσιολογικά ή σήματα ελέγχου) από τα μη-αρμονικά (παθολογικά ή σήματα διαταραχής) και μπορεί να ανιχνεύσει την ύπαρξη παθογόνων μικροοργανισμών ή άλλων επιβαρυντικών ουσιών μέσα στον οργανισμό. Στη συνέχεια, επιστρέφει στο σώμα τα φυσιολογικά σήματα ενισχυμένα, με σκοπό την τόνωση της υγείας και τα σήματα διαταραχής αντεστραμμένα – αντικατοπρισμένο είδωλο - με σκοπό να προκαλέσει την εξουδετέρωσή τους. Το τελευταίο συντελείται χρησιμοποιώντας το φαινόμενο του συντονισμού.

Η διαδικασία είναι απλή, γρήγορη, ανώδυνη, χωρίς παρενέργειες και πάνω από όλα αποτελεσματική.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αρκούν 3-5 εφαρμογές για την εξάλειψη της επιβάρυνσης από οποιονδήποτε παθογόνο μικροοργανισμό.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Κασσάνδρα Μουγιάκου

Ιατρός - Παθολόγος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.bicom.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.