Προσοχή στην κατανάλωση ασπαρτάμης και γλουταμινικού οξέος!
Είναι γνωστόν ότι στις τροφές μας υπάρχουν πρόσθετα, τα οποία αφ' ενός βελτιώνουν την εμφάνιση, τη γεύση και το άρωμά τους και αφ' ετέρου συντελούν στη μακρύτερη συντήρησή τους. Ποιες είναι όμως οι πιθανές συνέπειες από την κατανάλωσή τους, δεδομένου ότι είναι σχεδόν ανύπαρκτα τα τρόφιμα που δεν περιέχουν χημικά πρόσθετα;
Από τη βρεφική ηλικία, κάθε μωρό προσλαμβάνει γλουταμινικό και ασπαρτικό οξύ, τα οποία εμπεριέχονται στις παιδικές τροφές. Oι ουσίες αυτές εύκολα διαπερνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.
Δεκάδες μελέτες έχουν αποδείξει την νευροτοξική επίδραση αυτών των ουσιών στον εγκέφαλο πειραματόζωων. Και οι δύο ουσίες προκαλούν βλάβες στον υποθάλαμο, το σημείο του εγκεφάλου που έχει πρωταρχικό ρόλο στις λειτουργίες του αυτόνομου νευρικού και του ενδοκρινικού συστήματος. Επιπλέον έχουν καρκινογόνο δράση.
Οι παρενέργειες που μπορούν λοιπόν να εμφανιστούν λόγω της κατανάλωσης αυτών των πρόσθετων είναι διαταραχές του νευρικού συστήματος όπως μείωση της πνευματικής διαύγειας, προβλήματα συγκέντρωσης και υπερκινητικότητα, ζαλάδες, ημικρανίες και πονοκέφαλοι, ναυτία, αλλεργικές αντιδράσεις όπως εξανθήματα, αλλά και διαταραχές του ορμονικού συστήματος όπως υπογλυκαιμία και παχυσαρκία. Το γλουταμινικό μονονάτριο έχει κατηγορηθεί και για το «σύνδρομο του κινέζικου εστιατορίου». Κάποια άτομα μετά την κατανάλωση τροφών με γλουταμινικό μονο-νάτριο παραπονιούνται για αίσθημα καύσους σε όλο το σώμα, μυρμήγκιασμα, πίεση ή πόνο στο στήθος και στο πρόσωπο.
Αλλά δεν είναι μόνο τα προπαρασκευασμένα και έτοιμα φαγητά (κονσέρβες, έτοιμες σάλτσες, κύβοι, σούπες και κρέμες στιγμιαίας παρασκευής, αλλαντικά, κ.ά.) που περιέχουν αυτές τις ουσίες.
Ακόμα και τρόφιμα που αναφέρονται ως «οργανικά» μπορούν να τις συμπεριλαμβάνουν στα συστατικά τους. Το ίδιο ισχύει και για τα «οργανικά» καλλυντικά όπως τα σαμπουάν και τα σαπούνια. Μεγάλες ποσότητες γλουταμινικού οξέος μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα μέσω του δέρματος. Εμπεριέχονται και στα εμβόλια, όπου αποτελούν τροφή για τους αδρανοποιημένους ζωντανούς ιούς.
Η βιομηχανία χρησιμοποιεί πάρα πολλές ονομασίες για το γλουταμινικό οξύ: MSG (E612), γλουταμινικό μονονάτριο (E612), γλουταμινικό οξύ (E620), γλουταμινικό νάτριo (E621), όξινο γλουταμινικό κάλιο (E622), γλουταμινικό μονοκάλιο, όξινο γλουταμινικό ασβέστιο (E623), γουανιλικό νάτριο (E627), ινοσινικό νάτριo (E632), ινοσινικό κάλιο (E635), υδρογονωμένη πρωτεΐνη, υδρογονωμένη ζελατίνη, υδρογονωμένη φυτική πρωτεΐνη, εκχύλισμα φυτικής πρωτεΐνη, εκχύλισμα βύνης, ζωμός, φυσικό άρωμα, άρωμα, καρυκεύματα, ζελατίνη, άρωμα βύνης, εκχύλισμα μαγιάς, εκχύλισμα σόγιας, καζεΐνικό ασβέστιο, καζεΐνικό νάτριο, κ.ά.
Η ασπαρτάμη περιέχει ασπαρτικό οξύ σε ποσότητα 40%. Είναι η γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται σε όλα τα προιόντα και αναψυκτικά τύπου diet. Το 1996 η αμερικάνικη Οργάνωση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα από 92 δυσμενείς αντιδράσεις στην ασπαρτάμη μεταξύ αυτών: επιληπτικές κρίσεις, τύφλωση, παχυσαρκία, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, όγκοι όρχεων, μαστού και εγκεφάλου, κώμα, θάνατος.
Μπορεί να επιδεινώσει ή να μιμηθεί παθήσεις όπως η ινομυαλγία, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο ερυθηματώδης λύκος, ο διαβήτης, το Alzheimer, η χρόνια κόπωση και η κατάθλιψη, το σύνδρομο υπερκινητικότητας. Μια έρευνα σε εγκύους έδειξε αυξημένο αριθμό πρόωρων τοκετών στις γυναίκες που κατανάλωναν αναψυκτικά τύπου diet. Μπορεί να οδηγήσει και σε διαταραχές συμπεριφοράς και ψυχιατρικά προβλήματα λόγω μείωσης του επιπέδου της σεροτονίνης. Έχει συνεργιστική και αθροιστική δράση με το γλουταμινικό οξύ.
Δρα με τρόπο αργό και ύπουλο. Σε όσους δεν δημιουργεί άμεσα συμπτώματα ώστε να το καταλάβουν και να την αποφεύγουν, μπορεί να πάρει και πολλά χρόνια μέχρι να προκληθούν ακόμα και μη αναστρέψιμες συνέπειες.
Η ασπαρτάμη περιέχει επίσης μεθανόλη σε ποσοστό 10%. Η μεθανόλη είναι θανατηφόρο δηλητήριο, που μπορεί να οδηγήσει στη τύφλωση και το θάνατο. Απελευθερώνεται σταδιακά στο λεπτό έντερο με την ενζυμική δράση της χυμοτρυψίνης. Όταν όμως η ασπαρτάμη έχει θερμανθεί στους 30 βαθμούς Κελσίου και άνω τότε δημιουργείται αδέσμευτη μεθανόλη που απορροφάται πολύ πιο γρήγορα από τον οργανισμό. Η μεθανόλη με τη σειρά της διασπάται σε μυρμηκικό οξύ και φορμαλδεΰδη. Τα πιο γνωστά αποτελέσματα δηλητηρίασης από μεθανόλη είναι τα προβλήματα όρασης. Η φορμαλδεΰδη, μια επικίνδυνη νευροτοξίνη και γνωστός καρκινογόνος παράγοντας, προκαλεί βλάβη στον αμφιβληστροειδή, επεμβαίνει στο DNA και προκαλεί γενετικά ελαττώματα.
Η ασπαρτάμη μπορεί να περιέχεται ακόμα και σε χυμούς και τσίχλες ή καραμέλες που αναγράφουν ότι είναι «χωρίς ζάχαρη». Μπορεί να υπάρχει σε φάρμακα όπως η παιδική ασπιρίνη και οι παιδικές βιταμίνες. Αναγράφεται με τον αριθμό Ε951.
Αν λοιπόν έχετε κάποια από τα άνω συμπτώματα τότε αποφύγετε την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν ασπαρτάμη ή γλουταμινικό οξύ για 60 μέρες. Εάν τα συμπτώματα ελαττωθούν θα ξέρετε τι τα προκάλεσε.
Ένας άλλος τρόπος για να εξακριβώσετε εάν οι ουσίες αυτές σας έχουν προκαλέσει οποιαδήποτε επιβάρυνση στον οργανισμό είναι το τεστ με τη μέθοδο του βιοσυντονισμού. Το τεστ αυτό μπορεί να ανιχνεύσει την επιβάρυνση των κυττάρων από οποιαδήποτε τοξική ουσία, ακόμα κι όταν αυτή δεν ανιχνεύεται στο αίμα. Κι είναι γεγονός ότι οι ουσίες αυτές δεν ανιχνεύονται στο αίμα αλλά στα κύτταρα των οργάνων που έχουν προσβάλει, όπως τα κύτταρα του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.
Η μέθοδος του βιοσυντονισμού (με τη συσκευή Bicom) βοηθάει όχι μόνο στην ανίχνευση της βλάβης από τις τοξικές ουσίες, αλλά και στην απομάκρυνση των ουσιών από τα κύτταρα και την αποτοξίνωση του οργανισμού.
Πηγή: Holistic Life