Web
Analytics
Η ανακούφιση του πόνου με τη βοήθεια της Χειροπρακτικής - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η ανακούφιση του πόνου με τη βοήθεια της Χειροπρακτικής

Πολλοί άνθρωποι προβληματίζονται, διερωτώνται και ψάχνουν να βρουν τρόπους ανακούφισης από τον πόνο που δημιουργείται από διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σχετικά με την σπονδυλική τους στήλη. Ορισμένοι ακολουθούν το πρόγραμμα που τους συνιστά ο θεράπων ιατρός τους που είναι ακινησία, φάρμακα και άσκηση. Άλλοι πάλι καταφεύγουν σε άλλες μεθόδους. Μία από τις μεθόδους είναι και η χειροπρακτική.

Η χειροπρακτική στηρίζεται στη σωστή κίνηση των σπονδύλων, που είναι η απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα πόνου της σπονδυλικής στήλης, ο οποίος παρουσιάζεται στους περισσότερους ανθρώπους κάποια στιγμή στη ζωή τους. Είναι σημαντική η σωστή κίνηση μεταξύ των σπονδύλων, γιατί ανάμεσα τους υπάρχει το άνοιγμα (τρήμα), από όπου εκβάλουν τα νωτιαία νεύρα που νευρώνουν τους ιστούς του σώματός μας. Για τον λόγο αυτό πρέπει πρώτα να ελευθερωθεί η άρθρωση όπου είναι εφικτό, και μετά να ακολουθήσει η άσκηση, διαφορετικά η άσκηση μπορεί να προκαλέσει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Διάφορα προβλήματα μπορούν να παρουσιασθούν στη σπονδυλική μας στήλη, στην αυχενική, στη θωρακική, στην οσφυϊκή μοίρα, στο ιερόν οστού, στον κόκκυγα, ή στην περιοχή της λεκάνης. Αν τα προβλήματα αυτά δεν διορθωθούν με τον κατάλληλο τρόπο ίσως καταλήξουμε με ένα χρόνιο σύντροφο, τον πόνο.

Ο πόνος στην οσφυϊκή μοίρα επηρεάζει οκτώ στους δέκα ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου, επαγγέλματος και σωματότυπου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ακινησίας, φαρμάκων και άσκησης, έρευνες που έχουν γίνει στην Αμερική, έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα εκτός και αν υπάρχει συγκεκριμένο πρόβλημα όπου επιβάλλεται το πρόγραμμα αυτό. Αντιθέτως, έχουν δείξει ότι με χειροπρακτική αγωγή επιστρέφουν γρήγορα πίσω στην εργασία τους και έτσι οι εταιρίες και τα ασφαλιστικά ταμεία γλυτώνουν χρήματα και χρόνο απουσίας από την εργασία.

Ο λόγος που η ακινησία δεν βοηθάει για το επιθυμητό αποτέλεσμα, είναι γιατί εστιάζεται στο μυϊκό σύστημα που σπάνια είναι η βασική αιτία που προκαλεί τον πόνο. Η επιστήμη της χειροπρακτικής το αποδίδει στη δυσλειτουργία των σπονδυλικών αρθρώσεων.

Η δυσλειτουργία αυτή πυροδοτεί το πρόβλημα με αποτέλεσμα οι μύες να συσπώνται, να σφίγγουν για να ανταπεξέλθουν στις μπλοκαρισμένες αρθρώσεις πρώτον, και δεύτερον να τις προστατεύσουν από περαιτέρω πρόβλημα.

Αν το άτομο σε αυτή την κατάσταση, επιχειρήσει να ασκήσει τους επηρεαζόμενους μύες στην αυχενική, τη θωρακική ή την οσφυϊκή μοίρα, σίγουρα θα προκαλέσει περισσότερη σύσπαση και σφίξιμο και δημιουργεί έτσι «splinting effect», δηλαδή επεκτείνεται ο πόνος στους μύες που περιβάλουν τους συγκεκριμένους σπονδύλους.

Όταν το πρόβλημα οφείλεται στην ακαμψία που δημιουργείται γύρω από τον αλγεινό σπόνδυλο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που το άτομο μπορεί να κάνει αμέσως εξειδικευμένες ασκήσεις και ίσως νοιώσει καλύτερα, καθώς με την άσκηση μαλακώνουν οι μύες γύρω από την περιοχή. Αν όμως δεν κάνει τις ασκήσεις του, γρήγορα ο πόνος θα επιστρέψει.

Για να υπάρχει καλό αποτέλεσμα, οι ασκήσεις για την σπονδυλική στήλη πρέπει να γίνονται αφού πρώτα ελευθερωθεί η άρθρωση και χαλαρώσουν οι μύες και οι σχετικοί σύνδεσμοι. Τότε η άσκηση δυναμώνει τους μύες αντί να τους σφίγγει.

Η επαναφορά της σωστής κίνησης της άρθρωσης είναι βασική προϋπόθεση για να νοιώσουμε καλά. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο πόνος προκαλείται από την έλλειψη κίνησης του σπονδύλου ή της σπονδυλικής άρθρωσης. Η σπονδυλική άρθρωση είναι κατασκευασμένη να κινείται με έξι διαφορετικούς τρόπους. Σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα, δεν κινείται γιατί είναι μπλοκαρισμένη. Σκοπός της χειροπρακτικής είναι να βρει που είναι το πρόβλημα και να επαναφέρει την κίνηση στα σημεία της σπονδυλικής στήλης όπου χρειάζεται. Η ακινησία δεν είναι λύση αν δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος.

Ας δούμε τι συμβαίνει σε ένα άτομο που μετά από ένα κάταγμα ή ράγισμα κάποιου οστού, αναγκαστικά θα ακινητοποιηθεί το συγκεκριμένο μέλος του σώματός του μέχρι να επουλωθεί. Μπορείτε να φανταστείτε πώς θα είναι όταν το ελευθερώσει και προσπαθήσει να το κινήσει; Όσοι είχαν την εμπειρία θα συμφωνήσουν ότι θα είναι ατροφικό, αδύναμο, σκληρό, δύσκαμπτο και σε κάθε προσπάθεια κίνησης θα νοιώθει πόνο. Η αίσθηση από την ψηλάφηση μέσω της κίνησης είναι ένας τρόπος που ο εκπαιδευμένος χειροπράκτης, μπορεί να νοιώσει με τα δάκτυλά του αν υπάρχει σωστή κινητικότητα στην εκάστοτε σπονδυλική άρθρωση. Με τον τρόπο αυτό εντοπίζει το πρόβλημα. Πολλές φορές η κίνηση είναι περιορισμένη ή ακόμη και απούσα.

Είναι μία πολύ αναλυτική μέθοδος, όπου ελέγχει αν κινείται σωστά η σπονδυλική άρθρωση με τους έξι διαφορετικούς τρόπους που έχει κατασκευασθεί.
Με το τρόπο αυτό της αίσθησης της ψηλάφησης μέσω της κίνησης «motion palpation», διαπιστώνουμε πού υπάρχει μπλοκάρισμα της άρθρωσης, κάτι που είναι σημαντικό γιατί ορισμένες περιοχές είναι δυσκίνητες, και μπλοκαρισμένες γιατί λειτουργούν ως αντιστάθμιση ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν και προστατευτικά. Είναι ένας από τους τρόπους που ο χειροπράκτης γίνεται συγκεκριμένος στις ανατάξεις του και ανακαλύπτει τα χρόνια προβληματικά σημεία.

Είναι σημαντικό να εντοπιστεί σε πιο ακριβώς σημείο της σπονδυλικής στήλης υπάρχει το πρωταρχικό πρόβλημα. Μερικές φορές μπορεί να πονάει η περιοχή του αυχένα και το πρωταρχικό πρόβλημα να βρίσκεται στην περιοχή της λεκάνης ή και το αντίστροφο. Βασικό επίσης είναι ότι πρέπει να διορθωθούν μόνο οι μπλοκαρισμένες αρθρώσεις και αυτό γιατί σε ορισμένα άτομα για διαφορετικούς λόγους ορισμένες αρθρώσεις τους κινούνται υπερβολικά και φυσικά μπορούν να προκαλέσουν εξίσου προβλήματα, με αυτές που δεν κινούνται.

Κάθε άρθρωση περιβάλλεται από αρθρικό υγρό που της επιτρέπει να κινείται, δηλαδή η άρθρωση έχει ένα περιθώριο κίνησης στο χώρο της. Όταν κατανοήσουμε τη σπουδαιότητα αυτής της κινητικότητα της άρθρωσης, τότε και μόνο τότε, με την αίσθηση της ψηλάφησης μέσω της κίνησης, εξακριβώνουμε το πρόβλημα και προχωρούμε στην ανάταξη. Αφού κινητοποιήσουμε την άρθρωση και λειτουργεί σωστά, τότε προχωράμε στο πρόγραμμα ασκήσεων.

 

Πηγή: Holistic Life

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.