Web
Analytics
Η σημασία των μυκήτων υγρασίας στις χρόνιες παθήσεις - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η σημασία των μυκήτων υγρασίας στις χρόνιες παθήσεις

Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι μύκητες τύπου Κάντιντα στην υγεία μας, αλλά μέχρι τώρα λίγα λέγονται για τη σημασία των μυκήτων υγρασίας ως αιτία χρόνιων ασθενειών.

Οι μύκητες αυτοί υπάρχουν όπου έχουμε συνθήκες υγρασίας, χώμα και υλικά σε κατάσταση αποσύνθεσης (φύλλα, φυτά, απόβλητα, μάντρες ζώων και κοτέτσια). Μεγάλες ποσότητες μυκήτων υγρασίας βρίσκονται στον αέρα τους μήνες που ο καιρός είναι υγρός και άστατος. Για την Ευρώπη είναι κυρίως οι μήνες Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος. Τότε τους ξηρούς ανέμους, που μεταφέρουν σπόρους μυκήτων, τους διαδέχεται υγρός καιρός, προκαλώντας σημαντική ανάπτυξη των μυκήτων. Μερικοί τύποι μυκήτων απελευθερώνουν ποσότητα 20 εκατομμυρίων σπόρων ανά λεπτό, πράγμα που υπερβαίνει αρκετές φορές την ποσότητα της γύρης στον αέρα.

Τυπικές εστίες μυκήτων σε κτίρια είναι σημεία υγρασίας στους τοίχους, στα έπιπλα, στα χαλιά, στις κουρτίνες, σε ξύλινες επενδύσεις, στα πλακάκια όπου υπάρχει υγρασία (κουζίνα, μπάνιο, υπόγειο), στην αποχέτευση του μπάνιου, αλλά και στα στρώματα και τα έπιπλα με ταπετσαρία.

Μεγάλη περιεκτικότητα σε μύκητες υγρασίας υπάρχει στους υγραντήρες και ειδικά στα κλιματιστικά.

Συχνά μολυσμένες με αυτούς τους μύκητες είναι ορισμένες ομάδες τροφών. Αυτές είναι οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα λίπη, το γάλα, το κρέας, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα κέικ, τα γλυκά, η ζάχαρη, τα μπαχαρικά, τα φρούτα και τα λαχανικά. Ερευνητές έχουν επιβεβαιώσει ότι πάνω από το 60% των τροφών είναι μολυσμένο με μύκητες υγρασίας.

Αλλά το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η χρήση μυκητισιακών καλλιεργειών ως ένζυμα εκκίνησης μέσα στα πλαίσια της βιοτεχνολογίας και της γονιδιακής τεχνολογίας. Ένας τεράστιος αριθμός ενζύμων χρησιμοποιείται σήμερα στη βιομηχανία, τα οποία έχουν ως βάση τους μύκητες υγρασίας. Αυτές οι ουσίες προκαλούν παρόμοια συμπτώματα με αυτά των τροφικών αλλεργιών, σε ανθρώπους ευαίσθητους στους μύκητες της υγρασίας. Τέτοια ένζυμα βρίσκονται τόσο στα τρόφιμα, όσο και στις οδοντόπαστες, στα στοματικά διαλύματα, τα καλλυντικά, τα απορρυπαντικά, αλλά και στα υφάσματα, το δέρμα και τις γούνες.

Οι μύκητες που χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για τη παραγωγή ενζύμων είναι οι ασπέργιλλοι, τα κλαδοσπόρια, κάποιοι τύποι ριζόπου και μούκορα. Όλα αυτά τα είδη σχηματίζουν τοξίνες. Η πιο γνωστή είναι η αφλατοξίνη, που είναι καρκινογόνο.

Μια ακόμα τεράστια πηγή επιμόλυνσης με μύκητες είναι τα φάρμακα. Σε φάρμακα που προέρχονται από φυτά ή τσάγια, μπορεί να υπάρχουν υπολείμματα μυκήτων ή τα μεταβολικά τους προϊόντα. Επιπρόσθετα, πάρα πολλά φάρμακα (αναισθητικά, ορμονικά υποκατάστατα και κορτιζόνη, αντι-αλλεργικά, φάρμακα για γαστρο-εντερικές διαταραχές, κ.α.) περιέχουν είτε τα μεταβολικά προϊόντα των μυκήτων (αντιβιοτικά) είτε τα ένζυμά τους ως δραστικές ή συμπληρωματικές ουσίες. Πολλά φάρμακα περιέχουν κτρικό οξύ, το οποίο παράγεται από τον ασπέργιλλο (aspergillus niger). Οι μύκητες υγρασίας χρησιμεύουν και στην χημική σύνθεση των βιταμινών.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη την υψηλή περιεκτικότητα των μυκήτων υγρασίας στον αέρα, τις τροφές και τα φάρμακα, δεν δημιουργεί έκπληξη το γεγονός, ότι στο περίπου 70% των ασθενών υπάρχει επιμόλυνση με αυτούς τους μύκητες, ενώ στο 35% υπάρχει επιμόλυνση με αφλατοξίνη. Σε κάθε αλλεργικό ασθενή θα πρέπει να ερευνάται το ενδεχόμενο μυκητίασης. Παρακάτω υπάρχει ένας πίνακας με την κατανομή των κλινικών συμπτωμάτων σε 248 ασθενείς, στους 154 από τους οποίους (62,1%) υπήρχε μυκητίαση με aspergillus niger, και στους 127 (51,2%) επιμόλυνση με αφλατοξίνη.

 

Πίνακας 1. Κλινική εικόνα ασθενών με μυκητίαση υγρασίας

1. Αλλεργικές παθήσεις

Ατοπική δερματίτιδα, άσθμα, εποχιακή και χρόνια ρινοεπιπεφυκίτιδα, εξανθήματα

136 ασθενείς » 54,9%

2. Νευρολογικές παθήσεις

Ημικρανίες, εμβοές, νευραλγία τριδύμου, αστάθεια

32 ασθενείς » 12,9%

3. Χρόνιες επαναλαμβανόμενες φλεγμονές

Ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα, χολαγγειΐτιδα, κυστίτιδα, προστατίτιδα, σαλπιγγίτιδα

30 ασθενείς » 12,1%

4. Ψυχοσωματικές / ψυχιατρικές παθήσεις

Διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, καταστάσεις φόβου, ψυχοσωματικής κόπωσης

30 ασθενείς » 12,1 %

5. Ορθοπεδικές παθήσεις

Πολλαπλές εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων, σύνδρομα αυχενικών και οσφυϊκών σπονδύλων

11 ασθενείς »4,4 %

6. Καρδιοαγγειακές παθήσεις

Υπερτονία, υποτονία, λεμφικό οίδημα

9 ασθενείς » 3,6 %

 

Βιοφυσική αντιμετώπιση της επιμόλυνσης με μύκητες υγρασίας

Η ενεργειακή μέθοδος διάγνωσης επιτρέπει την αξιολόγηση της επιμόλυνσης με μύκητες υγρασίας ή με τις τοξίνες τους. Και χάρη στη συσκευή βιοσυντονισμού Bicom 2000 μπορεί να γίνει διάγνωση και απομάκρυνση των τοξινών και των παθογόνων οργανισμών ριζικά.

Καταρχήν, ενεργοποιούνται τα όργανα απέκκρισης και στη συνέχεια γίνεται ειδική αγωγή κατά της πιθανής αλλεργικής αντίδρασης και της επιμόλυνσης από μύκητες υγρασίας. Εάν χρειάζεται, ενισχύεται η αφομοίωση βιταμινών και ιχνοστοιχείων από το σώμα ή δίνονται συμπληρώματα. Συνιστάται ο ασθενής να αποφεύγει για μικρό χρονικό διάστημα τους ξηρούς καρπούς, το μπλε τυρί, τον καφέ και το κρασί. Παράλληλα ελέγχονται και τα φάρμακα που τυχόν παίρνει (για μύκητες) κι αν χρειαστεί αντικαθιστώνται.

Ολοκληρώνοντας λοιπόν, εκτός από τον έλεγχο του ασθενή για καντιντίαση, καλό θα ήταν να ελέγχεται και η επιβάρυνση από τους μύκητες της υγρασίας. Άλλωστε, ο καθ. Rieth, ειδικός στην μυκητολογία, είπε ότι μόνο αυτοί που σκέφτονται τους μύκητες υγρασίας θα τους βρουν!

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Κασσάνδρα Μουγιάκου

Ιατρός - Παθολόγος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.bicom.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.